The Dark Knight Rises

Ohjaaja Christopher Nolan tarttui vuonna 2005 melko heikosti elokuvissa menestyneeseen Batman-aiheeseen. Batmanin historiaa oli tuohon mennessä ehditty käydä läpi todella monen elokuvan muodossa eivätkä valitettavasti kaikki sarjan tuotokset olleet mitään mestariteoksia. Nolan kuitenkin räjäytti pankin elokuvalla Batman Begins, jossa nimirooliin oli valikoitunut muun muassa American Psyko -elokuvassa vakuuttavaa jälkeä tehnyt Christian Bale. Sarjan kakkososa oli nimeltään Yön ritari, joka oli vielä suurempi menestys. Menestys piti sisällään myös tragediaa, sillä elokuvassa loistavan Jokerin roolin tehnyt Heath Ledger kuoli ennen kuin elokuva tuli ensi-iltaan. Sarjan kolmososa, The Dark Knight Rises, Yön ritarin paluu, sai ensi-iltansa vuonna 2012. Tähän elokuvaan perustuu myös Microgamingin The Dark Knight Rises -slotti.

The Dark Knight Rises on siis Microgaming-yhtiön tuotoksia, joten pelissä on kyse todella laadukkaasta kokonaisuudesta. Elokuvien tapaan se on jatko-osa menestyneelle The Dark Knight -kolikkopelille. The Dark Knight Rises -kolikkopeli seuraa elokuvan juonta siinä määrin, missä yli kaksituntisen elokuvan voi kolikkopeliin mahduttaa. The Dark Knight Rises kertoo tarinan Batmanin epätoivoisesta pyrkimyksestä pelastaa kotikaupunkinsa Gotham rikollisen varjojen liigan kynsistä. Liigan johtaja Bane halusi todistaa kaupungin olevan niin korruptoitunut, ettei se voisi enää pelastua. Batmanilla luonnollisesti oli sanansa sanottavana tähän asiaan, ja hän antoi tapansa mukaan nyrkkiensä hoitaa puhumisen. Batman sai lopulta pelastettua kaupungin, mutta riittäkö nyrkkisankarin voima vielä kolikkopelin puolelle?

Panokset ja voittolinjat

Peli koostuu viidestä rullasta ja kolmesta vaakalinjasta. Näille Microgaming on mahduttanut peräti 243 erilaista voittolinjaa, mikä itsessään on yhtä hyvä suoritus kuin Batmanin urotyöt. Voittolinjojen paljoudesta johtuen kolikon arvon saa valittua vain sentin ja viiden sentin väliltä, jotta panos ei nousisi tähtitieteellisiin lukemiin. Toinen tapa vaikuttaa panoksen suuruuteen on määrittää kolikoiden määrä per voittolinja. Minimissään kolikoita täytyy pelata yksi per linja ja maksimissaan voi pelata viisi per linja.

Voittolinjojen määrää ei voi muuttaa, joten minimissään kierroksen hinnaksi tulee 243 kertaa 0,01 euroa eli 2,43 euroa. Maksimissaan taas kierroksen hinnaksi nousisi 60,75 euroa, jos käytössä on viisi kolikkoa per linja ja kolikon arvo on 0,05 euroa.

Ulkoasu ja teema

Ulkoasultaan The Dark Knight Rises on niin lähellä esikuvaansa kuin kolikkopeli voi olla. Tausta ja kaikki näppäimet sopivat aiheeseen erittäin hyvin, mutta kuten Ostos tv:ssä sanotaan: ”eikä siinä vielä kaikki”. Symboleina toimivat elokuvista tutut hahmot ja niillä saadut voitot toistavat lyhyitä kohtauksia elokuvasta, jossa kyseinen hahmo esiintyy. Kohtauksia on vieläpä useampi per hahmo, joten pelaaja ei saa eteensä joka kerta vain samaa videota. Harva peli vie kokemuksen näin kauas. Ostos tv:n mainoslause olisi ehkä pitänyt säästää tänne asti, sillä ulkoasun yksityiskohdat eivät lopu tähän. Tietyissä vaiheissa peliä Batman ja Bane ilmestyvät taistelemaan pelin päälle kuin elokuvassa konsanaan.

Bonustoiminnot

Bonustoimintoja pelissä on yhtä paljon kuin vempaimia Batmanin vyöllä. Ensimmäinen näistä on ilmaispyöräytykset, jotka tulevat sattumanvaraisesti ei voittaviin pyöräytyksiin. Batman ja Bane ilmestyvät taistelemaan ja taistelun aikana pelaaja saa ilmaispyöräytyksiä ja voittokertoimia. Toinen mihin tahansa ei voittavaan pyöräytykseen sattumanvaraisesti tuleva bonus on symboleiden uudelleenjärjestys. Symbolit saattavat siis järjestää itsensä uudelleen parhaan mahdollisen voiton saamiseksi. Jakautuvat wild-symbolit toimivat siten, että wild jakautuu useammalle symbolille, jolloin pelaaja voi saada jopa kuuden symbolin voittoyhdistelmän, mikä maksaa tuplasti viiden symbolin voittoyhdistelmän verran. Vähintään kolmella scatter-symbolilla avautuvat ilmaispelikierrokset, mutta pelaajan täytyy itse päättää pyörittääkö näitä Batmanin vai kenties Banen kanssa. Molemmat vaihtoehdot tarjoavat omat ominaisuutensa ja bonuksensa.

Hyvät puolet

The Dark Knight Rises tarjoaa pelaajille uskomattoman kattauksen bonustoimintoja. Esimerkiksi scatter-symbolien ilmaiskierrokset ovat pelaajan päätöksen mukaan täysin erilaiset:

  • Bane antaa pelaajalle 28 ilmaispyöräytystä 2x kertoimella, jättikorkeat wild-symbolit, sekä ”rolling reels” ominaisuuden. Rolling reels tarkoittaa, että voittoyhdistelmät räjähtävät pois ja uusia symboleita tulee lisää kierroksia kuluttamatta, kunnes voittoyhdistelmiä ei enää ole.
  • Batmanin valitseminen sen sijaan antaa pelaajalle 33 ilmaispyöräytystä 4x voittokertoimella. Lisäksi mukana on kaksi eri wild-ominaisuutta, joista toisessa pelaaja saa valita jonkin korkeasti maksavan symbolin muuttamisesta wild-symboliksi, ja toisessa Batman ampuu lämpöohjautuvia ohjuksia, jotka muuttuvat osuessaan jakautuviksi wild-symboleiksi.

Jo yhdessä näistä bonuspeleistä on enemmän bonuksia kuin useimmissa muissa peleissä!

Huonot puolet

The Dark Knight Rises on graafisesti erittäin näyttävä vielä tänäkin päivänä ja oli sitä varsinkin julkaisunsa aikaan. Se toi ilmi sen huonon puolen, että The Dark Knight Rises saattoi takkuilla vanhemmilla koneilla, mikä teki pelikokemuksesta huomattavasti heikomman. Grafiikoissa ja ulkoasussa on muutoinkin pari epäjohdonmukaisuutta. The Dark Knight Rises käyttää symbolien kuvina elokuvan hahmoja siten, miltä he elokuvassa näyttivät, samoin kuin videoita elokuvasta silloin, kun symbolit voittavat. Herää siis kysymys, miksi osa Bane ja Batman hahmoista, joita pelissä esiintyy, on tehty uudestaan ja varsinkin Bane hieman heikommalla menestyksellä. Pahis näyttää lähinnä nälkiintyneeltä elokuvan, tai varsinkin sarjakuvan, lihaksikkaaseen esikuvaansa verrattuna. Tämä rikkoo osaltaan niin täydellisen kokonaisuuden ja immersion.

Yhteenveto

The Dark Knight Rises on kiistatta yksi markkinoiden monipuolisimmista ja teemaltaan parhaiten toteutetuista kolikkopeleistä. The Dark Knight Rises sisältää niin paljon materiaalia, että sitä on vaikea ajatella enää pelkkänä kolikkopelinä. Bonuspelien määräkin on sama kuin kolmessa tai neljässä perus kolikkopelissä yhteensä. The Dark Knight Rises nosti riman erittäin korkealle kolikkopelien, ja varsinkin populaari kulttuuriin perustuvien kolikkopelien suhteen. Grafiikat, äänet ja pelattavuus ovat kaikki huipputasoa.

Ainut mikä voi aiheuttaa faneissa närää, on Bane-hahmon heikko toteutus. Toki aikoinaan peli oli myös raskas, mutta nykykoneilla sen pitäisi pyöriä aivan hyvin. Mikäli siis Batmanin yritys pelastaa kaupunkinsa sai sinutkin nousemaan barrikadeille, siirry lempikasinollesi auttamaan häntä tässä huippuslotissa!